Späť

August 31, 2017

Nasimulujte si vlastnú evolúciu príšeriek v hre Spore

Silvester Buček

Nasimulujte si vlastnú evolúciu príšeriek v hre Spore

V Spore bude vaším cieľom vytvorenie a starostlivosť o jedinečný druh príšeriek, o ich interakciu s inými formami života a ich vývoj od praoceánu až po prieskum vesmíru.

Spore je z hráčskeho hľadiska originálna hlavne strieda niekoľko žánrov, a z hľadiska obsahu prináša (veľmi zjednodušený) príbeh evolúcie v skratke. Nevyhne sa tak násiliu či “páreniu”, ale oba prvky sú zobrazené rozprávkovo a bez problematických detailov (žiadna krv, zobrazenie utrpenia a pod.) V prvej fáze hry sa ako malá bunka snažíte prežiť v nehostinnom prostredí praoceánu. Neskôr sa z vás stane zložitejší organizmus s prvými sociálnymi potrebami a vo vašom snažení si budete hľadať aj priateľov. Tí vám pomôžu loviť, alebo vás obránia pred nepriateľmi. V tretej fáze sa budete snažiť rozšíriť svoj kmeň a hra zmení svoj žáner z priameho ovládania jednotlivca na strategické ovládanie skupín. Predposledný krok simuluje modernú dobu, v ktorej sa snažíte o zjednotenie celej planéty a následne kolonizáciu vesmíru. Najzábavnejšie na tom je, že väčšine postavičiek a budov môže hráč ovplyvniť podobu, architektúru a dizajn. Z tohto hľadiska je teda hra skutočne originálna a nič podobné na trhu nenájdete (čo je škoda, lebo hra je z roku 2008 a je to na nej poznať).

Plusy 

 

Mínusy

+ Ľahko pochopiteľné   - Zbytočne zjednodušená evolúcia
+ Žiadny stress - za chyby sa platí minimálnou penalizáciou    
+ Roztomilé a dizajnované hlavne pre deti

 

Prínos pre dieťa

Ako sme už naznačili, Spore je hra o evolúcii. Samozrejme že všetky procesy sú zjednodušené a to niekedy až na úkor zábavnosti či akejkoľvek hodnovernosti. Priamo preto nevzdeláva, ale nepochybne má potenciál vzbudiť o tému záujem. Za najväčší prínos hry však považujeme rozvoj kreativity. Obsahuje totiž jednoduchý program na vytváranie herných modelov. Živých (rôzne druhy chodidiel, očí, rúk, chvostov a pod.), ale aj mechanických (kolesá, pásy, vrtule, okná…) .Vytváranie si vlastného živočícha z pozbieraných kúskov DNA je ohromne intuitívne. Dá sa tak vytvoriť naozaj pestrá paleta tvorov. Následný dizajn dopravných prostriedkov či budov je o niečo menej zábavný, ale stále ponúka množstvo kreatívnych možností. Vo fáze dobíjania vesmíru už sa hra stáva viac menej klasické RPG zjednodušené pre potreby mladšieho hráča.

Čo hra rozvíja

Kreativitu

 

Tvorba vlastných postavičiek, domov a dopravných prostriedkov je zábavná

Predstavu o evolúcii v kontexte

 

Avšak, vo veľmi jednoduchej forme

Počet hráčov: 1

Vek: 8+

Platformy: Windows